اداره آمار کمیسیون اتحادیه اروپا (یورواستات) روز پنجشنبه بیست و سوم مارس جدیدترین آمار مربوط به درخواستهای پناهندگی در این اتحادیه را منتشر کرد. در سال ۲۰۲۲ تعداد شهروندانی که از کشورهای غیر عضو در اتحادیه اروپا برای اولین بار به دنبال پناهندگی در اتحادیه اروپا بودند در مقایسه با سال قبل از آن، با رشد خیرهکنندهای مواجه شده است.
ایتالیا قوانین مهاجرتی را سختتر میکند؛ مجازات تا ۳۰ سال حبس در انتظار قاچاقچیان انسان
در این بیانیه آمده است: «در سال گذشته میلادی، ۸۸۱ هزار و ۲۰۰ متقاضی پناهندگی (از شهروندان غیر اتحادیه اروپا) که “برای اولین بار” درخواست پناهندگی داده بودند در مقایسه با سال ۲۰۲۱ (با ۵۳۷۴۰۰ متقاضی) ۶۴ درصد رشد داشته است.»
البته آمار چهار میلیون و ۳۰۰ هزار نفری شهروندان اوکراینی که به دلیل جنگ روسیه علیه اوکراین در کشورهای اتحادیه اروپا از حمایت موقت اتحادیه اروپا برخوردار شدند در این آمار گنجانده نشده است.
سه سال پیش در سال ۲۰۲۰، این آمار تنها کمی بیشتر از ۱۰۰ هزار نفر بود؛ که بسیار پایینتر از شمار فعلی است. این تعداد در دو سال اخیر رشد چشمگیری بود. با این حال، اوج درخواست متقاضیان پناهندگی مربوط به سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ بوده است که سالانه بیش از یک میلیون نفر متاثر از جنگ سوریه به اروپا پناه آوردند.
تقریباً نیمی (۴۶ درصد) از متقاضیان پناهندگی که برای اولین بار درخواست پناهندگی خود را در سال ۲۰۲۲ ثبت کردند، تابعیت آسیایی داشتند، در حالی که ۲۲ درصد شهروندان آفریقایی، ۱۷٪ شهروندی اروپایی (غیر اتحادیه اروپا) و ۱۴٪ شهروندی آمریکای شمالی یا جنوبی داشتند.
بنابر این آمار، اتباع سوریه همچنان در صدر فهرست ملیتهای متقاضی پناهندگی در اروپا قرار دارند. در سال گذشته میلادی، بیش ۱۳۱ هزار سوری درخواست پناهندگی خود را ثبت کردند که ۱۵ درصد از تعداد کل اولین پروندههای درخواست پناهندگی را تشکیل دادند.
برای چهارمین سال متوالی، افغانستان با ۱۱۳ هزار و ۴۹۵ متقاضی (معادل ۱۳ درصد از کل متقاضیان در اتحادیه اروپا) در جایگاه دوم قرار دارد.
متقاضیان از ونزوئلا (با ۵۰۰۵۰ نفر) و ترکیه (با ۴۹۷۲۰ نفر) هم هر کدام تقریباً ۶ درصد از کل متقاضیان پناهندگی را تشکیل میدهند.
کلمبیا پنجمین کشوری است که شهروندانش در سال ۲۰۲۲ با مجموع ۴۲۴۰۰ تقاضا، پنج درصد از کل درخواست دهندگان را تشکیل دادند.
آلمان به تنهایی یک چهارم درخواستهای پناهندگی اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است. آلمان با بیش از ۲۱۷ هزار درخواست ثبت شده، همچنان مجبوبترین مقصد متقاضیان پناهندگی در اتحادیه اروپا است.
پس از آن، فرانسه با بیش از ۱۳۷ هزار متقاضی (معادل ۱۶ درصد) و اسپانیا با ۱۱۶ هزار پرونده (معادل ۱۳ درصد)، بالاتر از اتریش (۱۲ درصد) و ایتالیا (۹ درصد) قرار گرفتند.
این پنج عضو اتحادیه اروپا مجموعا سه چهارم (۷۵٪) از کل متقاضیان پناهندگی برای اولین بار در اتحادیه اروپا را تشکیل میدهند.
بیشترین درصد متقاضیان نسبت به جمعیت کدام کشورها هستند؟
اگر بخواهیم تعداد متقاضیان پناهندگی را به نسبت جمعیت کشورهای میزبان در نظر بگیریم، بیشترین تعداد درخواست پناهندگی در سال ۲۰۲۲ در قبرس ثبت شده است که ۲۳ هزار و ۸۶۴ درخواست در هر میلیون نفر میباشد.
اتریش با ۱۱ هزار و هشتصد در هر یک میلیون نفر در جایگاه دوم، و لوکزامبورگ با ۳ هزار و ۷۱۱ نفر در هر یک میلیون در جایگاه سوم قرار دارد.
در مقابل، کمترین تعداد در مجارستان (۵ متقاضی به ازای هر میلیون نفر) و پس از آن اسلواکی (۹۲) و چک (۱۲۷) ثبت شده است.
در سال ۲۰۲۲، در کل اتحادیه اروپا، به ازای هر یک میلیون نفر، هزار و ۹۷۳ متقاضی برای اولین بار درخواست پناهندگی دادهاند.
در پایان سال ۲۰۲۲ افزون بر ۲۱ هزار ایرانی نیز در نوبت دریافت نتیجه ارائه تقاضای پناهندگی خود به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا بودهاند. از این میان، ۱۴ هزار و ۴۰۵ نفر متقاضی پناهندگی به آلمان و هزار و ۴۰۰ تن نیز در صف انتظار پناهندگی به هلند بودهاند.