نقل و انتقال پول به اروپا: چه میزان پول نقد به کشورهای عضو اتحادیه اروپا میشود منتقل کرد؟ از این کشورها چقدر پول نقد میشود، خارج کرد؟ همچنین چه رقمی پول نقد میشود از حسابهای بانکی در کشورهای عضو این اتحادیه برداشت کرد؟ سقف رقم کمریسکی که میتوان به حسابهای بانکی در اتحادیه اروپا واریز کرد، چقدر است؟ سقف پرداخت و دریافت نقدی در خریدها و معاملات چقدر است؟ همچنین، حداکثر رقم خریدهای آنلاین بدون احراز هویت، چقدر است؟
برترین کشورها برای کار در سال 2023
بهترین کشورها و شهرها برای سرمایه گذاری در املاک و مستغلات
اینها سوالهایی هستند که چه برای گردشگران خارجی که به کشورهای عضو اتحادیه اروپا سفر میکنند و چه برای شهروندان و ساکنان این کشورها مطرح میشود و پاسخ آنها با توجه سختتر شدن مداومِ قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم با هدف تطبیق هرچه بیشتر این قوانین با استانداردها و توصیهنامههای ابلاغی گروه ویژه اقدام مالی پولشویی (FATF) بهطور مرتب تغییر میکند.
بر همین اساس، تلاش شده تا پاسخهای ارائه شده در این گزارش بر پایه آخرین تصمیمهای اتخاذ شده در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا که از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی جاری است، باشد.
سقف نقل و انتقال پول نقد چقدر است؟
به عنوان بخشی از تلاشهای اتحادیه اروپا برای مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم، همه مسافرانی که وارد خاک اتحادیه اروپا میشوند یا از آن خارج میشوند، زمانی که حامل ۱۰ هزار یورو یا بیشتر پول نقد (یا معادل آن به سایر ارزها، اوراق بهادار، چک مسافرتی، سکه و شمش طلا) هستند، موظفند، با پُر کردن اظهارنامهای رقم و منشاء آن را ابراز و افشاء کنند. مقامهای گمرکی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز این اختیار را دارند که افراد، چمدانها و وسایل حمل و نقل آنها را تفتیش، بازرسی و بررسی کنند و پس از شناسایی پول نقد بالای ۱۰ هزار یورو که اعلام نشده، آن را ضبط و توقیف کنند.
قوانین جدید همچنین به مقامات گمرکی اجازه میدهد تا در صورت وجود نشانههایی مبنی بر ارتباط پول نقد همراه مسافر با فعالیتهای مجرمانه، نسبت به ضبط و توقیف مبالغ کمتر از ۱۰ هزار یورو نیز اقدام کنند. همچنین آنها میتوانند نسبت به توقیف پول نقد بدون همراه که از طریق پُست، شرکتهای باربری یا پیک ارسال شدهاند و فاقد اظهارنامه افشای منشاء وجه نقد هستند، اقدام کنند.
بنابراین، اگر برای مبالغ نقدی ۱۰ هزار یورو یا بیشتر اظهارنامه تسلیم نکنید، یا اگر نشانههایی از ارتباط پول نقدِ همراه شما با فعالیت مجرمانه وجود داشته باشد، نه تنها احتمال شناسایی و توقف آن از سوی ماموران گمرک وجود دارد بلکه ممکن است با وضع جریمه و مجازاتهای وضع شده در کشورهای اتحادیه اروپا روبرو شوید.
مقامات مربوطه اطلاعات ارائه شده در اظهارنامه های نقدی مربوط به جابجایی وجوه نقد ورودی به اتحادیه اروپا یا خروجی از آن را برای مدت پنج سال نگهداری میکنند. کشورهای عضو همچنین اطلاعات موارد اظهارنشده و مواردی که نشانههایی از ارتباط با فعالیت های مجرمانه وجود دارد (از جمله برای مبالغ کمتر از ۱۰ هزار یورو) مبادله میکنند و ممکن است اطلاعات موارد خاص را با کمیسیون اروپا، دفتر دادستان عمومی اروپا (EPPO) و با یوروپل به اشتراک بگذارند.
سقف پرداخت و دریافت نقدی چقدر است؟
اتحادیه اروپا، دسامبر گذشته تصمیم گرفت که سقف ۱۰ هزار یورویی را برای پرداختهای نقدی در کشورهای عضو تعیین کند. با این وجود، کشورهای عضو این اختیار را دارند که در صورت تمایل سقف پایینتری را در حوزه ملی خود اعمال کنند. بر همین اساس، به عنوان مثال فرانسه و ایتالیا سقف هزار یورویی را تعیین کردهاند ولی در پرتغال و لیتوانی این سقف ۳ هزار یورو است.
همچنین، قوانین تازه اتحادیه اروپا تلاش برای ناشناس ماندن هنگام خرید یا فروش داراییهای رمزنگاری شده (ارزهای دیجیتالی یا رمزارزها) دشوارتر کرده است. چرا که تمامی ارائه دهندگان خدمات داراییهای رمزنگاری شده (CASP) ملزم شدهاند تا هنگام انجام تراکنشهایی به مبلغ هزار یورو یا بیشتر، اصالت مشتری و نیز هویت واقعی او را به طور دقیق تعیین و شناسایی کنند. واسطههای تامین مالی، اشخاصی که در زمینه فلزات گرانبها، سنگهای قیمتی و محصولات فرهنگی فعالیت میکنند و نیز جواهرسازان، ساعتفروشها و طلافروشان نیز مشمول تعهدات این مقررات شدهاند.
تراکنشهای بانکی پرریسک کدامند؟
اتحادیه اروپا با هدف جلوگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم تبادلات پولی و مالی از طریق حسابهای بانکی را نیز به طور اتفاقی و گاه به گاه مورد بررسی قرار میدهد. انجام یک تراکنش بانکی به مبلغ ۱۵ هزار یورو یا بیشتر مشمول این بازرسی میشود. البته در این مورد نیز برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله فرانسه سقف پایینتر یعنی ۱۰ هزار یورو را تعیین کردهاند. بخش مبارزه با پولشویی بانکها به طور اتفاقی اینگونه واریزیها را با شناسایی و تایید هویت مشتری و همچنین طرف ذینفع مورد بررسی قرار میدهند. البته در صورتی که واریزی نقدی بالای ۱۰ هزار یورو به یک حساب بانکی انجام شده باشد، احتمال دارد از صاحب حساب خواسته شود که منشاء پول واریزی را به طور دقیق اعلام کند. در اینصورت، موارد مشکوک به پولشویی و تامین مالی تروریسم به واحد اطلاعات مالی (FIU) مستقر در کشورهای اتحادیه اروپا گزارش میشود و پس از مسدود شدن رقم مشکوک فرآیند حقوقی بررسی دقیقتر که میتواند به صدور حکم مجازات برای مرتکبانِ جرائم پولشویی و تامین مالی تروریسم منتهی شود.
در فرآیند بررسی منشاء پول نقد یا واریزی به حساب بانکی، اتحادیه اروپا افزون بر فهرست سیاه و خاکستری خود، متعهد به فهرست مشابهای که گروه ویژه اقدام مالی پولشویی (FATF) نیز است. به طوری که در حال حاضر، واریز بانکی هرگونه پولی با منشاء ایران (چه ناشی از معامله رمرزارز باشد یا املاک و سایر داراییها) به عنوان یکی از کشورهای حاضر در فهرست سیاه افایتیاف، از جمله خطوط قرمز تعیین شده برای شبکه بانکی فعال در اتحادیه اروپاست و بر همین اساس، میتواند در بررسیهای موردی واحدهای مبارزه با پولشویی بانکها در خصوص ارقام بالاتر از سقف تعیین شده، شناسایی و مسدود شود.
در این میان، شرکتهای ارائهدهنده خدمات شرط بندی و قمار نیز موظف هستند که در تراکنشهای بالای دو هزار یورو، نسبت به بررسی دقیق هویت و اصالت افراد اقدام، اطلاعات آنها را ثبت و نگهداری کنند و موارد مشکوک را به واحد اطلاعات مالی (FIU) گزارش کنند.
حداکثر مبلغ نقدی قابل برداشت از حساب بانکی چقدر است؟
سقف برداشت نقدیِ روزانه یا ماهانه از حسابهای بانکی در کشورهای اتحادیه اروپا در بیشتر موارد در توافق یا قرارداد شما با بانکی که انتخاب کردهاید، تعیین میشود. این سقف در بسیاری از موارد در حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ یورو به طور روزانه و هزار یورو در ماه تعیین میشود که در موارد اضطراری و بر اساس ارائه درخواست مشتری تا ۲ هزار یوروقابل افزایش است.
اما اگر مجموع برداشت نقدی به بیش از ۱۰ هزار یورو برسد، واحد مبارزه با پولشویی بانک موظف است، گزارش آن را به مراجع ذیصلاح ارسال کند که آنها نیز در صورت لزوم از شما در مورد دلایل این میزان برداشت سوال خواهند کرد.
سقف خرید آنلاین بدون احراز هویت چقدر است؟
در حال حاضر، هر خرید برخط (آنلاین) که رقم آن بالای ۳۰ یورو باشد با احراز هویت یا اصالتسنجی مشتری انجام میشود. بدین صورت که پیامکی به تلفنهمراه یا ایمیلی به خریدار یا مشتری ارسال میشود و بانک پیش از صدور اجازه پرداخت و برداشت از حساب، منتظر تایید مشتری خود میماند. فرد خریدار نیز با ثبت رمز دوم یا ارائه اثرانگشت هویت خود را احراز میکند.